| BRAND AUTHENTICITY |
In a world of more,
Αυτήν την στιγμή, η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας βρίσκεται στην τσέπη σου! Ο κόσμος παράγει πλέον πάνω από 2,5 εκατομμυριοστά bytes δεδομένων κάθε μέρα και μέχρι να διαβάσεις αυτό το κείμενο τα νούμερα θα είναι πιθανότατα ακόμα μεγαλύτερα. Αυτό που στην αρχαιότητα ήταν η μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών που υπήρξε ποτέ, είναι τώρα διαθέσιμο μόνο με μερικά κλικ. Αυτό είναι θαύμα. Και αυτό είναι πρόβλημα. Σε μια εποχή που ο φόρτος πληροφορίας είναι υπερβολικός, η αξιοπιστία και η ακρίβεια των πηγών και του περιεχομένου είναι μεγάλος μπελάς. Παραπληροφόρηση. Προπαγάνδα. Ιδέες χωρίς φίλτρο. Οι άσχετες και άχρηστες πληροφορίες μαστίζουν το διαδίκτυο. Η υπερφόρτωση πληροφορίας έρχεται με υπερβολικές ταχύτητες και ξεπροβάλει μια μεγάλη ανάγκη για ποιοτική πληροφόρηση, σχετική με τα ενδιαφέροντα του καθένα μας.
add less
Η λύση; Curation. ‘Η αλλιώς το λεγόμενο…Κοσκίνισμα! Απορροφάμε πληροφορία από παντού και είτε είναι αξιόπιστη ή αναξιόπιστη, ειλικρινής ή ανέντιμη, ενδιαφέρουσα ή βαρετή, το διαδίκτυο έχει θάψει τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα μέσα σε αμέτρητους τόνους διαθέσιμης πληροφορίας. Ωστόσο, η δημιουργικότητα και η αυθεντικότητα δεν είναι το ίδιο. Υπάρχει η σταδιακή δημιουργικότητα, το είδος όπου τροποποιείς, προσθέτεις και δημιουργείς κάτι νέο από ήδη υπάρχουσες ιδέες. Και υπάρχει και η ριζική δημιουργικότητα, εκείνη που παράγει εντελώς νέες ιδέες, που δεν υπήρξαν ποτέ ξανά. Μια νέα προσθήκη στον κόσμο. Όποια κι αν προτιμάς, πάντα θα υπάρχει ανάγκη για κοσκίνισμα.
& be authentic!
Όλοι… κοσκινίζουμε. Όταν επιλέγεις ποια ταινία θα δεις στο Netflix, διαχωρίζεις αυτές που δεν θα σου αρέσουν από αυτές που αξίζουν τον χρόνο σου. Επομένως, κοσκινίζεις. Το Spotify κοσκινίζει. Η Google κοσκινίζει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Οι Marketers κοσκινίζουν για εσένα, διαχωρίζουν την άχρηστη, περιττή πληροφορία από αυτή που θα καταναλώσεις. Η ερώτηση είναι η εξής: Ποιος το κάνει καλά; Οι αλγόριθμοι εξατομίκευσης σου παρέχουν τη σχετική πληροφορία, κομμένη και ραμμένη πάνω σου υπολογίζοντας αυτό που τους έχεις ήδη δείξει ότι σου αρέσει, ναι. Το κοσκίνισμα που αξίζει όμως, προσθέτει αξία στην νέα πληροφορία χωρίς να επαναλαμβάνεται. Τι εννοώ; Φαντάσου το Spotify (ή οποιαδήποτε πλατφόρμα προτιμάς για την μουσική σου) να αναγνωρίζει ότι σου αρέσει ένα τραγούδι αλλά αντί απλά να το ανακυκλώνει ξανά και ξανά, να βρίσκει νέα, αντίστοιχη μουσική που σίγουρα θα σου αρέσει! Κοσκίνισμα, done right! Επομένως, σου δείχνει νέα, συναρπαστικά μονοπάτια και πληροφορίες που δεν ήξερες καν ότι χρειάζεσαι!
› Content Marketing Institute: 11 Content Curation and Collaboration Tools to Save You Time
ΤΟ ΠΩΣ
[…] πώς γίνεσαι αξιόπιστος ως curator; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος. Αυθεντικότητα, συνέπεια, άριστες επιλογές – είναι πολύ δύσκολο να τις προσποιηθείς. Γι’ αυτό αποτυγχάνουν τόσες πολλές εταιρικές προσπάθειες να γίνουν curators μέσων ενημέρωσης. Οι gatekeepers κάθε είδους πρέπει να είναι υπομονετικοί. Χρειάζονται ένα ξεκάθαρο όραμα και πρέπει να επιμείνουν σε αυτό. Οι καλύτεροι οργανισμοί έχουν ξοδέψει δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες για να οικοδομήσουν και να ενισχύσουν αυτό το όραμα.
-Curation: The Power of Selection in a World of Excess by Michael Bhaskar
Πώς μπορείς να γίνεις ένας έμπιστος κοσκινιστής (ή αλλιώς curator) για εσένα και τους πελάτες σου; Αξίες. Ταυτότητα. Διαφάνεια. Αυτά χρειάζεσαι! Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους πελάτες σου. Εξέφρασε τις αξίες και τις πεποιθήσεις σου και να έχεις διαφάνεια σχετικά με τις πρακτικές και τις πολιτικές σου. Άφησε τον κόσμο να δει. Άφησε τους πελάτες να παρατηρήσουν και να εμπνευστούν, να επηρεαστούν για να κάνουν το ίδιο: Να εκφραστούν, να μην απολογούνται και να γίνουν ένα με το μήνυμά σου. Χτίζοντας εμπιστοσύνη με συνεπή μηνύματα και υπενθυμίζοντάς τους ότι καλύπτεις αυτές τις ανάγκες και αξίες, δημιουργείς αυτόν τον δεσμό. Οι έρευνες δείχνουν σταθερά ότι οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο brands που ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους αξίες και πεποιθήσεις και είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν και να συνεργαστούν με brands που θεωρούν αυθεντικά. Η αυθεντικότητα βασίζεται στη συνέπεια.
Επιτυχημένα Αυθεντικές Καμπάνιες
'Real Beauty' ΑΠΟ ΤΗΝ DOVE
Το απόλυτο κίνημα! Αυτή η καμπάνια αξιοποίησε μια σημαντική πολιτιστική συζήτηση σχετικά με την εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμηση. Το μήνυμα της καμπάνιας, ο εορτασμός της φυσικής ομορφιάς, βρήκε ανταπόκριση σε πολλές γυναίκες που είχαν κουραστεί να αισθάνονται πιεσμένες να συμμορφωθούν με τα παραδοσιακά πρότυπα ομορφιάς. Χρησιμοποίησαν πραγματικές γυναίκες για να εκφράσουν ένα πραγματικό μήνυμα και αυτό μίλησε στο κοινό της σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Ο πυρήνας της αυθεντικότητάς της έγκειται στην ειλικρίνεια, την ανοχή και την κατανόηση.
‘DON’T BUY THIS JACKET’ ΑΠΟ ΤΗΝ PATAGONIA
Είπε κανείς αντίστροφη ψυχολογία; Η Patagonia είναι γνωστή για τη θερμή υποστήριξή της στη βιωσιμότητα και τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Ήταν πάντα ξεκάθαρη σχετικά με τις διαδικασίες παραγωγής και τα υλικά της και συμμετέχει ενεργά σε προσπάθειες διατήρησης. Με την καμπάνια “Μην αγοράσετε αυτό το μπουφάν” πήγαν κόντρα στα συμφέροντά τους, προκειμένου να κρατήσουν και να αναδείξουν τα πιστεύω τους. Στα μάτια των περισσότερων καταναλωτών, ήταν μια θυσία. Ήταν μια ισχυρή κίνηση που ενδεχομένως κινδύνευε να φέρει λιγότερα έσοδα μόνο και μόνο για να μπορέσει να υποστηρίξει ένα μήνυμα, να προβάλει ένα ιδανικό, να προωθήσει μια αξία. Και αυτό, έκανε το brand αξιόπιστο, ανθρώπινο.
‘FLAME GRILLED SINCE 1954’ από το Burger King
Από το 1954, περισσότερα εστιατόρια Burger King κάηκαν από οποιαδήποτε άλλη αλυσίδα fast-food” Τι κάνει λοιπόν το Burger King; Επιλέγει τη διαφάνεια. Ο ειλικρινής διάλογος για αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τους έδωσε ένα δυνατό story που ασχολήθηκε ενεργά με τους πελάτες και τα θέματα συζήτησης μεταξύ τους. Μια τολμηρή και απροσδόκητη κίνηση που εμπλέκει την πολιτιστική συζήτηση για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, αναδεικνύοντας την πεποίθηση του brand να ψήνει μόνο στο γκριλ για λόγους ποιότητας. Η καμπάνια δημιούργησε μια βαθύτερη σύνδεση μεταξύ του brand και του κοινού-στόχου της και ευθυγραμμίστηκε με τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους. Σε συνδυασμό με μια ισχυρή διαδικτυακή παρουσία, το μήνυμα ενισχύθηκε και ήταν συνεπές, ενώ το hashtag που χρησιμοποιήθηκε για την προώθησή του, #flameGrilledSince1954, επανάφερε μια αίσθηση νοσταλγίας και κληρονομιάς στο brand. Έδωσε ακόμη και μια αίσθηση επανάστασης και αντι-κουλτούρας που συνολικά κέρδισε στην καμπάνια το Grand Prix στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, στην κατηγορία Creativity’s Print & Publishing.
Αμφιλεγόμενες Καμπάνιες
'LIVE FOR NOW' από την Pepsi με την Kendal Jenner
Ω, ναι! Η κουλτούρα των influencers. Πολλά brands γεννιούνται και πεθαίνουν στα χέρια της. Το πρόβλημα είναι αυτό: Οι influencers μπορεί να μην είναι πάντα ειλικρινείς με τα προϊόντα που διαφημίζουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης από τους καταναλωτές και να βλάψει τη φήμη των brands, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη δύναμή τους. Η Pepsi δεν κατάφερε να ξεφύγει. Η καμπάνια “Live For Now” σκόπευε να υποστηρίξει “την παγκόσμια ενότητα, την ειρήνη και την κατανόηση”. Προσπάθησαν να αναδείξουν αυτό το μήνυμα δανειζόμενοι εικόνες από μια διαδήλωση “Black Lives Matter”, όπου οι διαδηλωτές γελούσαν ασταμάτητα και στο επίκεντρο, η Kendall Jenner, μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα εξαρχής, και λευκή… να προσφέρει μια Pepsi σε έναν αστυνομικό, επίσης λευκός… καθώς το πλήθος ζητωκραυγάζει με ενθουσιασμό. Έχασαν το στόχο τους κατά πολύ: Υπονόμευσαν την αστυνομική βία στην Αμερική (ειδικά μετά την δολοφονία του George Floyd), φάνηκαν απερίσκεπτοι και «αναίσθητοι», εξευτέλισαν τους αγώνες κοινωνικής δικαιοσύνης περιθωριοποιημένων ομάδων. Η διαφήμιση επικρίθηκε τόσο έντονα που τελικά αποσύρθηκε από την ίδια την Pepsi, η οποία και ζήτησε δημόσια συγνώμη. Στον πυρήνα της φαινόταν απίστευτα ανέντιμη, με μοναδικό στόχο το κέρδος και την συμμετοχή στις κοινωνικές συζητήσεις με έναν αδιάκριτο, ασεβή τρόπο. Επίσης ήταν τόσο μακριά από την πραγματικότητα που φαινόταν ειρωνική. Πέρα από όλα αυτά, ήταν τόσο πολύ αποκομμένη από τις αξίες και την ταυτότητα της Pepsi και βασίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στη δημοτικότητα της Jenner, χωρίς να είναι καν απαραίτητο. Και φυσικά, οι καταναλωτές το κατάλαβαν…
Επανασχεδιασμός λογότυπου GAP
Η επιτομή ενός oopsie-daisy ήρθε από το GAP. Μετά από 20 χρόνια επιτυχημένου branding, το GAP αποφασίζει ότι το 2010 είναι η χρονιά που θα αλλάξει το θρυλικό, καθιερωμένο λογότυπό της για «μια πιο σύγχρονη, μοντέρνα έκφραση» που ανταλλάσσει ένα «κλασικό, αμερικανικό design» με ένα πιο «μοντέρνο, σέξι και φρέσκο». Είτε αυτό προκλήθηκε από καθαρό FOMO, είτε από brand fatigue από την μεριά του brand, ο επανασχεδιασμός του λογότυπου του GAP δεν έγινε αποδεκτός από το κοινό. Στην πραγματικότητα, οι πελάτες θεώρησαν ότι ήταν πολύ διαφορετικό και ότι δεν αντιπροσώπευε με ακρίβεια την ταυτότητα της εταιρείας. Φαντάσου! Επικρίθηκε μάλιστα για το ότι έμοιαζε πολύ με άλλα λογότυπα και ήταν τόσο αφηρημένο που ήταν αγνώριστο. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που η εταιρεία αναγκάστηκε να το αλλάξει πίσω στο αρχικό λογότυπο μετά από μόλις 6 ημέρες. Τι μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτή την αστοχία; Να ξέρεις την ταυτότητά σου και την αξία του brand σου καλύτερα από το κοινό σου!
'NEW COKE' από την Cola-Cola
Ομοίως, η Coca-Cola έπεσε στην ίδια παγίδα. Το 1985, η καμπάνια New Coke έκανε το ντεμπούτο της ισχυριζόμενη ότι προσφέρει μια νέα, γευστικότερη συνταγή του γνωστού αναψυκτικού. Η νέα συνταγή προοριζόταν να ανταγωνιστεί την Pepsi, η οποία ήταν δυναμικά ανερχόμενη. Ένα αγαπημένο εμβληματικό προϊόν, ωστόσο, ειδικά ένα προϊόν με 99 χρόνια ιστορίας και επιτυχίας, θα είναι πάντα ισχυρότερο και με μεγαλύτερη επιρροή από οποιαδήποτε διαμάχη μεταξύ δύο brands. Η Coca-Cola αντιμετώπισε άμεσες αντιδράσεις από το κοινό που ισχυρίστηκε ότι όχι μόνο δεν είχε την ίδια γεύση με την αρχική, αλλά και ότι «η αλλαγή της Coca-Cola αποτελεί εισβολή στην παράδοση». Η αρχική συνταγή είχε μεγαλώσει ολόκληρες γενιές και ως εκ τούτου η δημόσια κατακραυγή ήταν τόσο έντονη που η Coca-Cola αποφάσισε να επαναφέρει την αρχική συνταγή με την ονομασία Coca-Cola Classic. Με λίγα λόγια… αν δεν χαλάσει, μην το φτιάξεις!
ΤΟ ΓΙΑΤΙ
Όλα αυτά τα brands, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις των καμπανιών τους, είναι γνωστά για την αυθεντικότητά τους και έχουν δημιουργήσει μια πιστή πελατειακή βάση εξαιτίας αυτού. Η σημασία της αυθεντικότητας στην ανάπτυξη του brand μπορεί να συνοψιστεί σε μερικά συγκεκριμένα, αλληλένδετα χαρακτηριστικά:
ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ
Το κάτι που τραβάει την προσοχή! Μια ταυτότητα που είναι μοναδική και ξεχωριστή είναι το παν! Αυξάνει την αξία σου και σε ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές σου. Ξεχωρίζεις αμέσως μέσα στο πλήθος; Αν ναι, εμπιστεύσου ότι θα προσελκύσεις τους καταναλωτές, ειδικά όταν το καταναλωτικό μάτι έχει κουραστεί τόσο πολύ να βλέπει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Η ταυτότητα του brand σου θα πρέπει να είναι βαθιά ριζωμένη στην ύπαρξή σου και η αποστολή σου θα πρέπει να αντανακλάται σε αυτήν. Ποιος είναι ο σκοπός σου, ποια προβλήματα λύνεις, γιατί υπάρχεις ως brand; Απάντησε σε αυτά, εξέφρασε τα σε όμορφες λέξεις και απόκτησε μια καλή ταυτότητα. Επικοινώνησέ την στο κοινό που σε καταλαβαίνει και που συμφωνεί, σε καταναλωτές, επενδυτές, άλλα brands (καλό για συνεργασίες!) και βεβαιώσου ότι ευθυγραμμίζεσαι με τις αξίες και τις αρετές μεταξύ brand και πελατών. Το engagement των καταναλωτών, η προβολή και η αφοσίωση θα εκτοξευθούν στα ύψη!
ΑΦΟΣΙΩΣΗ
= κλειδί! Μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού και μια σαφής αποστολή που ξεπερνάει το κέρδος, θα δημιουργήσει βαθύτερους δεσμούς και μια αίσθηση κοινότητας γύρω από το brand. Οι πελάτες που ταυτίζονται με το brand σου τείνουν να είναι πιο πιστοί. Είτε αυτή η αφοσίωση είναι συναισθηματική είτε καθοδηγείται από τα οφέλη που παρέχει το brand σου, η πιστή πελατειακή βάση που επιφέρει είναι πιθανό να παραμείνει μαζί σου με την πάροδο του χρόνου. Οι μακροχρόνιοι πελάτες γνωρίζουν και ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και το λεγόμενο mission σου και σε θεωρούν γνήσιο και αληθινό. Όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα δημιουργούν ένα κύμα που οδηγεί σε μια πιστή πελατειακή βάση που θα σε εμπιστεύεται και θα σε ακολουθεί.
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
είναι αμφίδρομη. Ένα brand που λειτουργεί με διαφάνεια και γνησιότητα έχει ήδη θέσει τα θεμέλια προς την εμπιστοσύνη με τους πελάτες. Με τη σειρά τους, οι ίδιοι οι καταναλωτές θα εμπιστεύονται και θα ασχολούνται με brands που τους σέβονται αρκετά ώστε να είναι ανοιχτοί με αυτόν τον τρόπο, να είναι ειλικρινείς και συνεπείς στις πράξεις τους. Αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αφοσίωση καθώς και σε μια συνολικά θετικότερη αντίληψη του brand, δηλαδή σε μια θετική φήμη. Πρόκειται πραγματικά για μια αλυσιδωτή αντίδραση.
ΦΗΜΗ
Ένα αξιόπιστο και υπεύθυνο brand είναι ένα brand που όλοι αναζητούν. Άλλωστε, ένα brand (ανεξαρτήτως μεγέθους και ισχύος) μπορεί να καταρρεύσει ολοκληρωτικά ακόμη και με το παραμικρό που θα πλήξει τη φήμη του. Κανείς δεν θέλει να συσχετιστεί με ένα ανειλικρινές ή επιβλαβές brand. Ένα brand, κατά πολλούς τρόπους, είναι επίσης ένα κίνημα, μια φωνή ή ακόμη και μια πλατφόρμα που δείχνει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα μόνο και μόνο με το να είναι φιλική προς το περιβάλλον ή ηθική ή κοινωνικά υπεύθυνη. Δες brands όπως η Balenciaga, η Shein και η Patagonia, παρατήρησε τη διαφορά στις φήμες τους. Οι αντιδράσεις του κοινού στο άκουσμά τους επικεντρώνονται όλες σε ένα πράγμα: τη φήμη τους. Η απλή θετική προβολή ενός brand μπορεί να οδηγήσει στην αναγνωρισιμότητά του και στην αφοσίωση των πελατών. Οι πελάτες σου γίνονται οι υποστηρικτές σου, η έμμεση διαφήμιση από στόμα σε στόμα είναι με το μέρος σου και η διαφήμιση από τους χρήστες καθίσταται εφικτή. Ένα brand με υπεύθυνο χαρακτήρα συμβάλλει σε μια πιο βιώσιμη και υπεύθυνη οικονομία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί φωνή για σημαντικά ζητήματα. Σε τι ωφελεί αυτό; Αφήνει αντίκτυπο…
ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ
Τα αυθεντικά brands έχουν αντίκτυπο. Ακούνε τους πελάτες, ευθυγραμμίζουν τις αξίες τους, εφαρμόζουν πρακτικές με τις οποίες συμφωνούν οι καταναλωτές, επικεντρώνονται σε μια έντιμη αποστολή και, ως εκ τούτου, επηρεάζουν έντονα την κοινωνία. Μια επιχείρηση που νοιάζεται για το περιβάλλον είναι μια έννοια που στο παρελθόν ήταν αρκετά αμφιλεγόμενη. Επιχείρηση σημαίνει κέρδος, κέρδος σημαίνει εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Μια επιχείρηση αρκετά ευαίσθητη ώστε να νοιάζεται για τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον ήταν μια μεγάλη αντίθεση, μια ηθική επιχείρηση ήταν παλαιότερα δύο διαφορετικοί κόσμοι, μια κοινωνικά υπεύθυνη επιχείρηση ήταν δύο αντίθετες πλευρές στο ίδιο κέρμα. Αργότερα, ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι οι δίκαιες εργασιακές πρακτικές, οι φιλανθρωπικές δωρεές και η προώθηση της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης μιλούν στις ψυχές περισσότερων πελατών από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να κάνει μια ‘καλή έκπτωση’ ή μια καλή στρατηγική. Και πάλι, όλα οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα: όσο περισσότερες ψυχές, τόσο περισσότεροι πελάτες και όσο περισσότεροι πελάτες, τόσο περισσότερες πωλήσεις.
ΠΩΛΗΣΗ
Το τέλος της αλυσίδας. Ο τελικός στόχος. Οι αυξημένες πωλήσεις δεν οφείλονται απλά σε μια καλή καμπάνια μάρκετινγκ. Η αγορά είναι πλέον κορεσμένη με όλα όσα θα χρειαστείς, σε οποιαδήποτε τιμή σκεφτείς και σε οποιαδήποτε ποιότητα προτιμήσεις! Η προσέλκυση και η διατήρηση πελατών, όσο δύσκολη κι αν είναι μπορεί να μην είναι καν αρκετή. Οι καταναλωτές θέλουν να ταυτιστούν με το όνομα και το λογότυπο που φορούν ή χρησιμοποιούν. Είναι πλέον ένα χαρακτηριστικό τους γνώρισμα, μια επίδειξη της προσωπικότητάς τους. Φανερώνει το σύστημα πεποιθήσεών τους και πόσο σοβαρά παίρνουν όχι μόνο το brand που επιλέγουν να υποστηρίξουν, αλλά και τη δική τους φήμη. Τα brands έχουν εξελιχθεί ώστε να αποτελούν προέκταση του εαυτού μας και να αντιπροσωπεύουν αυτό που είμαστε. Αυτό δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Αν αγοράσεις μια επαναχρησιμοποιούμενη κούπα, δεν κρατάς απλώς ένα ποτήρι με τον καφέ σου, αλλά υποστηρίζεις την προστασία του περιβάλλοντος, επομένως είσαι ένας συνειδητοποιημένος αγοραστής, με ήθος. Μια αγορά δεν είναι πλέον μια απλή πράξη, γι’ αυτό η απόφαση πρέπει να είναι συνειδητή. Επομένως, καθώς ο πελάτης σου ψάχνει να βρει την επόμενη συνειδητή αγορά του, βεβαιώσου ότι είσαι ένα αρκετά μοναδικό brand για να τραβήξεις το βλέμμα του.
TA-DAH!
Και κάπως έτσι ο κύκλος έχει πλέον κλείσει. Με αυτά τα λίγα βήματα κάναμε ένα πλήρες 360o του τι είναι brand authenticity και πώς κατακτάται, ξεκινώντας από τη μοναδικότητα και καταλήγοντας πάλι στο ίδιο σημείο. Ομοίως, η αυθεντικότητα ενός brand δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από αυτούς τους παράγοντες, αλλά αναμφισβήτητα τους περιβάλλει. Αυτό αποδεικνύει ότι τελικά, όταν χτίζεις το brand σου, πρέπει να βεβαιωθείς ότι γνωρίζεις τους πελάτες σου αρκετά καλά ώστε να τους εμπιστεύεσαι. Να τους εμπιστεύεσαι τόσο πολύ, όσο ζητάς από αυτούς να εμπιστεύονται εσένα, καθώς τους καθοδηγείς μέσα από την αλυσίδα της αυθεντικότητας και τον τελικό στόχο και των δύο σας… τη συνειδητή, ηθική και αέναη αγορά. Βιβλιογραφια Bhaskar, Michael. (2016). Curation: The Power of Selection in a World of Excess. Fabian Eggers, Michele O’Dwyer, Sascha Kraus, Christine Vallaster, Stefan Güldenberg, The impact of brand authenticity on brand trust and SME growth: A CEO perspective, Journal of World Business, Volume 48, Issue 3, 2013, Pages 340-348. Oh, Hyunjoo & Prado, Paulo & Korelo, Jose Carlos & Frizzo, Francielle. (2019). The effect of brand authenticity on consumer–brand relationships. Journal of Product & Brand Management. 28. 10.1108/JPBM-09-2017-1567. Portal, Sivan & Abratt, Russell & Bendixen, Michael. (2018). The role of brand authenticity in developing brand trust. Journal of Strategic Marketing. 27. 1-16. 10.1080/0965254X.2018.1466828. Roushdy, Ahmed. (2015). The Relationship between Consumer-Based Brand Authenticity and Brand Loyalty: A Mediating Role of Brand Satisfaction. Αρθρα Forbes published an article in 2019 called “Consumers Want Brands to Take a Stand on Social Issues” Harvard Business Review published an article in 2020 called “Consumers Want Brands to Take a Stand on Social and Political Issues” Journal of Brand Management in 2018, “Authenticity as a Basis for Trust and Loyalty in Services” Journal of Business Research in 2018, “The impact of brand authenticity on consumer trust: A conceptual framework” Journal of Consumer Psychology in 2020, “Authentic Brands and Consumer Well-being: The Mediating Role of Self-congruence”
Μείνε ενήμερος για όλα τα Digital νέα!
Επικοινωνησε μαζι μας